De Paasdagen bracht ik door in het golvende landschap van Zuid-Limburg, in het gezelschap van enkele vrienden die duidelijk het voordeel van een betere fysieke conditie genieten. Tussen de diensten van het Triduüm door wandelden we dat het een lieve lust was.

Voor mijn gezelschap was het geen ontdekking, maar voor mij wel. Alleen al de naam: Leopoldskerk. Het klonk niet bepaald vrolijk. Blijkbaar gaat het om een viertal hervormde tempels in Limburg, waarvan er nu nog twee zouden zijn bewaard, en die in de periode tussen 1830 en 1839 op initiatief de vertegenwoordigers van de Brusselse muiters in Limburg werden gebouwd.

Het ironische van het verhaal is echter dat deze kerken werden opgetrokken in je reinste waterstaatsarchitectuur, zoals die onder het bewind van Koning Willem I werd gekoesterd (zie daarover het bericht van 18 maart 2018: https://geheimenederlanden.com/2018/03/18/waterstaatskerken/). Kortom, wat Leopold heet, is eigenlijk Willem, conform de wijsheid van François de la Rochefoucauld, hypocrisie is de hulde van de ondeugd aan de deugd.

Ontdekt u met mij de Leopoldskerken van Beek en Meersen, samen met de verdwenen exemplaren van Gulpen en Heerlen.   

Beek

Meerssen

Heerlen

Gulpen

Plaats een reactie