In de erfenis van Filippo Marinetti valt bijzonder weinig nuttigs te rapen. Alleen misschien dat ene ding: zijn afkeer van pasta. In zijn “Futuristisch kookboek” van 1932 liet hij alle duivels los tegen het Italiaanse nationale gerecht. Het zou de Italianen loom en pessimistisch maken, een obstakel voor de alles vernielende actie waarin Marinetti een nieuw begin hoopte te ontdekken. De hertog van Bovino, in die dagen burgemeester van Napels,  liet zich de cynische commentaar ontvallen dat er in de hemel enkel vermicelli met tomaat werd gegeten, wat Marinetti slechts bevestigde in zijn vooroordelen.

Marinetti in een kenmerkende carnavaleske pose

We kunnen het niet helpen, maar telkens de naam van Marinetti valt, vragen we ons af waarom niemand in de Lage Landen een soortgelijke oefening heeft ondernomen tegen het minst gelukkige importproduct uit de Nieuwe Wereld, de aardappel. Zeker in de Nederlanden is die, in de vorm van patat, een symbool geworden van wansmaak en vulgariteit. Kan het toeval zijn dat het zelfde woord ook gebruikt kan worden om een mep aan te duiden? Beide zijn even subtiel.

En is het toeval dat Antoine Parmentier, de vader van de massale aardappelconsumptie in Europa, zijn beschermknol ooit omschreef als “het voedsel van de Revolutie”? Inderdaad had de voormalige koninklijke officier Parmentier vaandelvlucht gepleegd en zich ingelaten met de meest rabiate revolutionairen, die in de aardappel een middel tot algemene gelijkschakeling door middel van voedsel zagen. Quod erat demonstrandum.

Une certaine idée des Pays-Bas: de aardappeleters

Ook in de Nederlanden was het een Fransgezinde, de latere grietman van Haskerland, Valerius Vegilin van Claerbergen, die zich inzette voor de massale consumptie van de aardappel. En wat de monocultuur van de aardappel in Vlaanderen betekende in de jaren veertig van de negentiende eeuw, moest amper onderdoen voor de bekendere hongersnood in Ierland.

Een legitimistisch kookboek moet u van ons niet verwachten, maar dat u daar niet veel aardappelgerechten in zou vinden, staat als een paal boven water.

Plaats een reactie