Als we bij Geheime Nederlanden in het kraaiennest klimmen om te zoeken naar bevriende eskaders, hebben we een stevige kijker nodig. Paradoxaal genoeg zien we ver landinwaarts een vloot die ons te hulp koerst. Als we u zeggen dat ze haar thuishaven in Wenen heeft, verbaast dat allicht al minder.

Sinds 1988 houdt het tijdschrift Die Weisse Rose haar lezers ongeregeld een spiegel voor. Dat doet ze in de meest diverse vormen, van vlugschriften die door de actualiteit worden geïnspireerd, over een vaker verschijnende reeks losse bedenkingen tot heuse cahiers waarin een thema grondiger wordt uitgewerkt.

Zo verscheen eerder dit jaar een kort essay van Christopher Rausch “Zur Kritik der Technik”, waarin een scherp onderscheid wordt gemaakt tussen het zinvolle gebruik van techniek in een samenleving die haar betekenis elders weet te vinden enerzijds en anderzijds de technificatie van een samenleving die hart en ziel verloor. Rausch legt pertinente verbanden tussen techniek en massificatie en identificeert de inherente drang naar perfectionisme in het technische denken. Terecht wijst hij erop dat het grootste slachtoffer van een fout begrepen gebruik van de techniek niet het milieu of de natuur, maar de mens is.

Eerder verschenen in dezelfde formule ook essays over de geschiedenis van Oostenrijk, marxisme en conservatisme, de heilige Klemens Maria Hofbauer en ecologie.

Hart en ziel van de Weisse Rose is de historicus Albert Pethö, die onder meer naam maakte met een grondige studie van de Oostenrijks-Hongaarse geheime diensten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pethö combineert een snedige stem met stevige beginselen en grondige feitenkennis. Voeg daarbij nog een elegante pen, die de Duitse taal met Weense klasse hanteert en het genoegen wordt compleet.

Meer over Die Weisse Rose leest u op http://www.die-weisse-rose.at/index.php?id=12

Het abonnement op dit blad, dat wij warm aanbevelen, kost u 30 € (of- zoals de redactie malicieus opmerkt – een equivalent bedrag in daalders). Dat bedrag kan u storten op

Österreichische Volksbanken Aktiengesellschaft
Konto Nr.: 314 209 900 09; Bankleitzahl 43 000
IBAN: AT42 4300 0314 2099 0009
BIC/SWIFT-Code: VBWIATW1  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s