Het droeve lot van Federico Garcia Lorca is u allicht bekend, en werd eerder deze week terecht in herinnering gebracht. Als een opstand voor het heil van de natie ertoe leidt dat de creatieve krachten van diezelfde natie voor een vuurpeloton worden gebracht, op weg naar een plek in een massagraf, veroordeelt die opstand zichzelf.

Het lot van Jose Maria Hinojosa is u allicht minder bekend. Vandaag is het 83 jaar geleden dat hij, met zijn vader en zijn broer, voor een vuurpeloton werd gebracht, op weg naar een plek in een massagraf, drie dagen na Garcia Lorca. Zijn moordenaars behoorden tot een anarchistische “arbeidersbrigade” en meenden dat er in het klassenloze Spanje geen plaats was voor landeigenaars, zeker niet van carlistischen huize. In Toledo, zo vertelt Roy Campbell, werd iedereen die meer dan twee mensen tewerkstelde als huispersoneel door de Roden opgesloten, in afwachting van executie. Kwestie van neutrale en niet-discriminerende criteria te hanteren.

Met de dood van Hinojosa verdween een van de boeiendste vertegenwoordigers van het Spaanse surrealisme van het toneel, een vriend van Dali en Miro die de écriture automatique en de droomduiding een plaats gaf in de Spaanse letteren. Vermits hij de foute politieke keuzes maakte, kon zijn naam echter geen plaats krijgen in de officiële anthologieën, noch in de lijsten van slachtoffers van de Franquistische barbarij, nu het andere barbaren waren die hem vermoord hebben.

Jose_María_Hinojosa_Lasarte

We zullen Jose Maria Hinojosa in stilte herdenken, en zijn gedichten herlezen, zoals die “Sencillez”

 

Eenvoud

 

De vingers van de sneeuw

Trommelen

Op de tamboerijn

Van de ruimte.

 

Wolkenparabolen

Vormen een halo

Van kristal

Op de besneeuwde berg.

 

Een lijn

En een vliegtuig.

 

Ik wil mijn blik werpen

In de ruimte alleen

Die eenvoudig is

En tegelijk complex.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s